Ana içeriğe atla

Koşu dünyasında, biyomekanik uzmanları, fizyo terapistler ve ayak sağlığı uzmanları ile yapılan araştırmalar neticesinde sakatlanma riskini minimuma indirecek 10 kural üzerinde hemfikir olunmuş. Tabi ki %100 sakatlanmanın önüne geçilemiyor ...ama bu kurallara uyulduğunda risk büyük oranda azalmış oluyor.
1. Limitlerinizi bilin!
Zorlanma sınırınızın farkına varın ve vücudunuza aşırı yüklenmekten kaçının.
2. Vücudunuzu dinleyin.
Koşarken bazen kendi tutkumuzun esiri olabiliriz. Bacaklarımızda bir ağrı hissetsek bile, amaca öyle odaklanmış olabiliriz ki, vücudumuzdan gelen bu sinyalleri duymamazlıktan gelebiliriz. İşte bu büyük bir hatadır!
3. Adımlarınızın mesafesini kısaltın.
%10 oranında adımlarınızı kısalttığınızda, %3 ile %6 oranında aşırı yüklenmeden kaynaklanabilecek stres kırığı riskini azaltmış olursunuz.
4. Güç antrenmanları yapın.
Size kas yapın demiyoruz ancak, kalça, bacak ve dizlerinizi güçlendirecek egzersizler yapmaya çalışın. Bacak kaslarınızı eşit oranda çalıştırmaya özen gösterin. Çünkü, bacakta denge olmazsa, koşunuz da gereken akıcılıkta olamayacaktır.
5. D.B.K.E çalışması yapın.
Dinlenme-Buz Kompres-Elevasyon döngüsü, zarar görmüş dokuları korumak, şişliği azaltmak ve iyileşme hızını arttırmak için ufak dahi olsa herhangi bir incinme veya ağrı sonrasında mutlaka uygulanmalıdır.
6. Düz bir yüzeyde koşmaya çalışın.
Koşu parkuru, bisiklet yolu gibi planlı bir alanda koşmak, koşu esnasında attığınız adımların dengesini ve ritmini koruyacaktır.
7. Sıklıkla hız antrenmanı yapmayın ve yakın tarihlerde yarış koşmayın.
8.Farklı spor dallarında da antrenman yapın.
Uzmanların hem fikir oldukları bir diğer önemli konu ise, vücuttaki tüm kasların çalışması ve sportif gelişiminiz için yüzme, bisiklet gibi farklı branşlarda da antrenman yapmak gerektiğidir.Özellikle de yüzmek, vücudun stresini alacağından ve bacak kaslarına hiç bir zemin kaynaklı baskı yapmağından bir çok koşucu için başlıca ikinci spor dalı olarak tercih edilmektedir.
9. Arka bacak adalelerinizi yeterince esnetin.
Statik değil dinamik esnetme hareketleri yapın. Böylece çok daha etkili bir ısınma süreci yaşamış olursunuz.
10. Sizin için en uygun koşu ayakkabısını seçin.
Özellikle bu konu, koşu sporunda ayak ve koşu performansının sağlığı için önemle üzerinde durulması gereken bir konudur.

Hepinize sağlıklı ve sakatlıklardan uzak antrenmanlar dileriz...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Esnetme Hareketleri Hangi Kası veya Kasları Esnetir

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz.  Gün içerisinde süre kli o turduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalışır. Durmadan çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Doğal olarak hayat kalitesi düşer. Ayrıca antrenman yaptıktan hemen sonra da esnetme yapılması gerekir. Çünkü spordan sonra çalıştığımız kas grupları şişer ve kısalır. Eğer iyi bir antrenman yaptıysanız çalıştığınız bölgedeki kasları tamamen esnetmede güçlük yaşarsınız. Spordan sonra, kasları rahatlatmak ve kas içindeki kan dolaşımını hızlandırarak kasın kendisini daha hızlı toparlayabilmesi için esnetme yapmamız faydalı olacaktır. Spor yapan veya yapmayan herkesin esnetme egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır. Çün

Masaj Hareketi

Foam Roller (Köpük Rulo) denge, kas rahatlaması ve duruş düzgünlüğü sağlamak gibi birçok faydası olan bir egzersiz aracıdır. Henüz tanışmadıysanız zamanı çoktan gelmiş demektir. Özellikle koşucuların antrenmandan 5-10 dakika önce ve antrenm an sonrasında da bacaklarına masaj yapma imkanı sağlayan bu pratik egzersiz aracını haftada 3-4 defa, 30 saniyelik 2 set halinde uygulayabilirsiniz. Kalf kası bölgesi için foam roller kullanımı: Bir mata ya da uygun bir düz zemine oturun. Bir bacağınızla yerden destek alarak diğer bacağınızı foam roller üzerine yerleştirin. Ardından da diğer bacağınızı foam roller üzerindeki bacağınızın üstüne koyun. Böylece altta kalan bacağa ağırlık yapmış olacaksınız. Ellerinizle vücudunuzu birkaç santüm yerden kaldırın, bakışlarınız ileride ve gözdeniz dik halde pozisyonuzunu koruyun. Diznizden yukarıya geçmeyecek şekilde, foam rollerı ileri-geri yuvarlayarak kaslarınıza masaj yapabilirsiniz.

Danny Hart MTB DH World Champion tears up Hamsterley

Dağ Bisikleti sporunun alanlarından biri olan "İniş Disiplini" (Downhill), adrenalin, heyecan, sağlam refleksler ve dinamizm ile doludur. Korkunun asla akla gelmemesi gereken anlar yaşanır... Parkuru bitirmek isteyen sporcunun amacı; en yüksek konsantrasyon ile doğada yaşayacağı hızın tadını çıkarmaktır. Ne dersiniz, o heyecanlı anları bu güzel görüntüler eşliğinde bizler de yaşayalım mı?