Ana içeriğe atla

Karın kasları mutfakta oluşur

Karın kasları mutfakta oluşur!
Bu lafı ilk defa her kim söylediyse, bizce de kesinlikle doğru söylemiş. Belirgin ve şekilli karın kaslarına sahip olabilmenin yolu %90 sıkı bir beslenme planından, %10 ise karın egzersizleri ve kardiyo antren
manlarından geçer.
Karnınızın üzerinde bir yağ tabakası varsa, isterseniz dünyanın en iyi antrenman programına sahip olun, kimse sizin büyük fedakarlıklarla oluşturduğunuz karın kaslarınızı göremez.
Neticede, şekilli karın kasları için bilmeniz gereken ilk şey, disiplinli beslenmenin öncelikli kural olduğudur. Eğer, genetik olarak istediğini yiyebilen ama vücudu yediklerini yakabilenlerden değilseniz, bu değişmez bir kuraldır.
Karın kası oluşumu için antrenmanlar ile ilgili gelen ilk soru genelde; “Hangi sıklıkla karın kaslarımı çalıştırmalıyım?” oluyor. Kimilerine göre karın kasları oluşturulması en zor kaslardır ve her gün düzenli çalıştırılması gerekir. Ama bu noktada kendinize şu soruyu sormanız lazım: Kaslar gerçekte ne zaman gelişme fırsatı bulur ve güç kazanır?
Cevap çok basittir: Antrenman sonrasında dinlenme esnasında.
Sonuç olarak, eğer her gün karın kaslarınıza yüklenip, çalıştırırsanız, kaslarınızın antrenmanlar arasında kendisini toparlaması için hiç zaman vermemiş olursunuz.
Zaten, egzersizlerinizin ilk aşamasında, amacınız bir düzen oturtmak ve kaslarınızı güçlendirmek olmalıdır.
Ayrıca, genel hedefinizi iyi belirlemeniz de gerekir. Temelde güçlü karın kasları için rutin egzersizinizin yanında ağırlık da kullanmaya ihtiyacınız olacaktır. Tabi, bu tempoda kaslarınıza ekstra dinlenme zamanı da ayırmayı ihmal etmemelisiniz.
Kimileri, karın kaslarının henüz yeterince gelişmiş değilken, diğer kaslara oranla daha az dinlenmeye ihtiyaç duyabileceğini düşünmektedir. Ancak, bu yanlış bir düşüncedir. Kaslarımızın yapı taşlarının birbirileri ile aynı olduğunu, ister göğüs isterse de karın kası olsun temelinde aynı olduklarını unutmamak gerekir. Neticede, kasların hepsi lifli dokulardan oluşmakta ve egzersizlere karşı aynı reaksiyonu vermektedir.
Karın kaslarınızı çalıştırırken, belirlemeniz gereken bir diğer konu da egzersizin hacmidir. Örneğin, 100 mekik mi, ağırlık ile yapılacak 10-12 tekrar mı? Bu noktada hedefinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Tabi, ağırlık ile yapılan çalışmaların tekrar çalışmaları ile ters orantılı bir ilişkisi olduğunu da unutmamanız gerekir.
Ayrıca, kasların adapte olma kapasitesini gözönünde bulundururarak, egzersizlerinizde zaman zaman değişiklik yapmanız da gerekir. Özellikle de ağırlık kullanmadan karın kaslarınızı çalıştırmayı tercih edenlerdenseniz, buna daha çok dikkat etmelisiniz. Çünkü, karın kaslarınız sürekli yapmaya alıştığı bir egzersiz hareketine karşı sınırlı gelişim gösterir, kendisini daha da geliştirmeye gerek duymaz. Size önerimiz, haftadan haftaya değiştirebileceğiniz 3-4 egzersiz hareketi oluşturun, planınızın içerisinde bunları düzenli olarak değiştirerek uygulayın.
Karın kasları ile ilgili önerilerimize ilerleyen günlerde de devam edeceğiz.
Hepinize iyi antrenmanlar dileriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Esnetme Hareketleri Hangi Kası veya Kasları Esnetir

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz.  Gün içerisinde süre kli o turduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalışır. Durmadan çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Doğal olarak hayat kalitesi düşer. Ayrıca antrenman yaptıktan hemen sonra da esnetme yapılması gerekir. Çünkü spordan sonra çalıştığımız kas grupları şişer ve kısalır. Eğer iyi bir antrenman yaptıysanız çalıştığınız bölgedeki kasları tamamen esnetmede güçlük yaşarsınız. Spordan sonra, kasları rahatlatmak ve kas içindeki kan dolaşımını hızlandırarak kasın kendisini daha hızlı toparlayabilmesi için esnetme yapmamız faydalı olacaktır. Spor yapan veya yapmayan herkesin esnetme egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır. Çün

Masaj Hareketi

Foam Roller (Köpük Rulo) denge, kas rahatlaması ve duruş düzgünlüğü sağlamak gibi birçok faydası olan bir egzersiz aracıdır. Henüz tanışmadıysanız zamanı çoktan gelmiş demektir. Özellikle koşucuların antrenmandan 5-10 dakika önce ve antrenm an sonrasında da bacaklarına masaj yapma imkanı sağlayan bu pratik egzersiz aracını haftada 3-4 defa, 30 saniyelik 2 set halinde uygulayabilirsiniz. Kalf kası bölgesi için foam roller kullanımı: Bir mata ya da uygun bir düz zemine oturun. Bir bacağınızla yerden destek alarak diğer bacağınızı foam roller üzerine yerleştirin. Ardından da diğer bacağınızı foam roller üzerindeki bacağınızın üstüne koyun. Böylece altta kalan bacağa ağırlık yapmış olacaksınız. Ellerinizle vücudunuzu birkaç santüm yerden kaldırın, bakışlarınız ileride ve gözdeniz dik halde pozisyonuzunu koruyun. Diznizden yukarıya geçmeyecek şekilde, foam rollerı ileri-geri yuvarlayarak kaslarınıza masaj yapabilirsiniz.

Danny Hart MTB DH World Champion tears up Hamsterley

Dağ Bisikleti sporunun alanlarından biri olan "İniş Disiplini" (Downhill), adrenalin, heyecan, sağlam refleksler ve dinamizm ile doludur. Korkunun asla akla gelmemesi gereken anlar yaşanır... Parkuru bitirmek isteyen sporcunun amacı; en yüksek konsantrasyon ile doğada yaşayacağı hızın tadını çıkarmaktır. Ne dersiniz, o heyecanlı anları bu güzel görüntüler eşliğinde bizler de yaşayalım mı?