Kayısı, ülkemiz coğrafyasında farklı türleri ile yetiştirilebilen harika
besin kaynaklarımızdan biridir. Mevsiminde tazesini ve diğer zamanlarda
ise kurusunu tüketmemiz gerektiğini uzmanlar sıklıkla dile
getirmektedir. Kayısı, beslenme plan
larında
da yerini alır; gerek kilo koruma programlarında gerekse sporcu
beslenme düzenlerinde gün içerisinde belirli miktarlada tüketilmesi
önerilmektedir. Bunun en önemli nedeni ise, içerdiği faydalı vitamin ve
maddelerdir.
Biz de, kayısının mevsimindeyken, faydalı içeriklerini sizlere kısaca hatırlatmak isteriz:
1. A Vitamini zenginidir.
İlk keşfedilen vitamin türü olan A vitaminin bilinen en belirgin faydası, göz sağlığını korumasıdır. Özellikle belirli oranlarda düzenli olarak kullanıldığında ileriki yıllarda meydana gelebilecek görme bozuklarını önlemede yardımcıdır. Ayrıca, cilt, diş, saç ve kemiklerin oluşumu ve korunması için gereklidir.
Sivilce sorunu yaşayan kişiler için önerilir.
Embriyonun sağlıklı şekilde büyümesi için gerektiğinden uzmanlarca anne adaylarına önerilen bir vitamindir.
2. Demir içeriği ile kansızlığa karşı birebirdir.
Belirli miktarlarda alındığında demir eksikliğine bağlı kansızlığı giderir. Buna bağlı yorgunluk, halsizlik ve bağışıklı sisteminin de sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kanımızdaki oksijen transferinin sağlanmasına destek verir.
Sağlıklı hücre büyümesini sağlar,
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcıdır.
Sporcular için ise demirin sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini sağlaması açısından daha büyük bir önemi vardır.
3. Hücrelerimizi korumak için harika bir C vitamini kaynağıdır.
Antioksidan özelliği ile C vitamini, hücrelerin korunmasını sağladığı gibi vücudu kansere karşı korur ve bağışıklık sistemine destek verir.
4. Vücudumuzun olmazsa olmazı Potasyum içerir.
Vücudumuzun her hücresi, dokusu ve organı sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için potasyuma ihtiyaç duyar. Potasyum, kayısıda elektrolit olarak yer alır ki bu da spor yaparken terle kaybettiğimiz önemli bir maddedir. Kaslarımızın ve kalbimizin sağlığı için vücudumuzun eloktrolit dengesini korumaya her zaman dikkat etmemiz gerekir. Potasyum aynı zamanda, kemik sağlığımızı korumaya ve yüksek kan basıncını düzenlemeye yardımcıdır.
Biz de, kayısının mevsimindeyken, faydalı içeriklerini sizlere kısaca hatırlatmak isteriz:
1. A Vitamini zenginidir.
İlk keşfedilen vitamin türü olan A vitaminin bilinen en belirgin faydası, göz sağlığını korumasıdır. Özellikle belirli oranlarda düzenli olarak kullanıldığında ileriki yıllarda meydana gelebilecek görme bozuklarını önlemede yardımcıdır. Ayrıca, cilt, diş, saç ve kemiklerin oluşumu ve korunması için gereklidir.
Sivilce sorunu yaşayan kişiler için önerilir.
Embriyonun sağlıklı şekilde büyümesi için gerektiğinden uzmanlarca anne adaylarına önerilen bir vitamindir.
2. Demir içeriği ile kansızlığa karşı birebirdir.
Belirli miktarlarda alındığında demir eksikliğine bağlı kansızlığı giderir. Buna bağlı yorgunluk, halsizlik ve bağışıklı sisteminin de sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kanımızdaki oksijen transferinin sağlanmasına destek verir.
Sağlıklı hücre büyümesini sağlar,
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcıdır.
Sporcular için ise demirin sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini sağlaması açısından daha büyük bir önemi vardır.
3. Hücrelerimizi korumak için harika bir C vitamini kaynağıdır.
Antioksidan özelliği ile C vitamini, hücrelerin korunmasını sağladığı gibi vücudu kansere karşı korur ve bağışıklık sistemine destek verir.
4. Vücudumuzun olmazsa olmazı Potasyum içerir.
Vücudumuzun her hücresi, dokusu ve organı sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için potasyuma ihtiyaç duyar. Potasyum, kayısıda elektrolit olarak yer alır ki bu da spor yaparken terle kaybettiğimiz önemli bir maddedir. Kaslarımızın ve kalbimizin sağlığı için vücudumuzun eloktrolit dengesini korumaya her zaman dikkat etmemiz gerekir. Potasyum aynı zamanda, kemik sağlığımızı korumaya ve yüksek kan basıncını düzenlemeye yardımcıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder