Ana içeriğe atla
Sağlıklı ve formda bir yaşam için herkesin uygulayabileceği egzersiz yöntemlerini sizlerle paylaşmaya özen gösteriyoruz. Jogging (tempolu ve yavaş koşu) de bu egzersiz yöntemlerinden biri olarak bizlerin favorilerinden biri. Jogging aynı za
manda, fazla kilolarınızdan kurtulmanın en etkili yollarından... Çünkü, ortalama 65-70 kg. ağırlığında birinin, gün içerisinde 30 dakika boyunca yapacağı jogging sonrası yakacağı kalori miktarı yaklaşık olarak 238'dir. 3 hafta boyunca, haftada 5 gün yapacağınız jogging sonrası yaklaşık yarım kilo verirsiniz. Üstelik de herhangi bir diyet uygulamadan! Düşünün ki, bu süreçte beslenmenize de dikkat ederseniz, çok daha fazla kilo verebilir ve form kazanabilirsiniz.
Siz de jogging yapmaya başlamak istiyor ama ilk adımı nasıl atacağınızı bilemiyorsanız, başlangıç aşamasında işinize yaracağını düşündüğümüz birkaç önerimiz var;
1. Koşu için tasarlanmış spor ayakkabınız olsun. Çünkü, koşu ayakkabıları zeminden gelecek darbeleri absorve etmek üzere tasarlanmıştır.
2. Koşarken rahat ve ter tutmayan teknik spor kıyafetleri giyin. Böylece, pamuklu kıyafetlerde olduğu gibi, teriniz üzerinizde kalmayacak, çok daha konforlu bir şekilde spor yapabileceksiniz.
3. Her jogging antrenmanına 5 dakikalık ısınma egzersizi ile başlayın. Antrenman sonrasında da soğuma egzersizleri yapın. Bu kısa egzersizler, sizi olası incinmelere karşı büyük oranda koruyacaktır.
4. İlk iki hafta için kısa mesafeleri tercih edin. Kendinizi ve vücudunuzu dinleyin, zorlandığınızda gerekirse yürüyün ama durmayın! Dayananıklılığınız ve kondisyonunuz arttıkça, ilerleyen haftalarda mesafelerinizi de arttırabilirsiniz.
5. Mümkünse yumuşak zeminde koşun. Koşu için uygun tartan zemin veya toprak olabilir...
6. Koşu öncesinde ve sonrasına sık sık su içmeyi (sporcu içeceği de olabilir) ihmal etmeyin. Özellikle sıcak havalarda sıvı alımına daha çok özen gösterin ve sıcağın en çok olduğu saatlerde koşuya çıkmaktan kaçının.
Önerilerimizle beraber başlayacağınız jogging hayatınız, ilerleyen dönemde sizi daha uzun mesafelerde koşabilmenize de olanak sağlayacaktır. Unutmayın, pek çok konuda olduğu gibi sporda da adım adım kendinizi geliştirmek çok önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Esnetme Hareketleri Hangi Kası veya Kasları Esnetir

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz.  Gün içerisinde süre kli o turduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalışır. Durmadan çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Doğal olarak hayat kalitesi düşer. Ayrıca antrenman yaptıktan hemen sonra da esnetme yapılması gerekir. Çünkü spordan sonra çalıştığımız kas grupları şişer ve kısalır. Eğer iyi bir antrenman yaptıysanız çalıştığınız bölgedeki kasları tamamen esnetmede güçlük yaşarsınız. Spordan sonra, kasları rahatlatmak ve kas içindeki kan dolaşımını hızlandırarak kasın kendisini daha hızlı toparlayabilmesi için esnetme yapmamız faydalı olacaktır. Spor yapan veya yapmayan herkesin esnetme egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır. Çün

Danny Hart MTB DH World Champion tears up Hamsterley

Dağ Bisikleti sporunun alanlarından biri olan "İniş Disiplini" (Downhill), adrenalin, heyecan, sağlam refleksler ve dinamizm ile doludur. Korkunun asla akla gelmemesi gereken anlar yaşanır... Parkuru bitirmek isteyen sporcunun amacı; en yüksek konsantrasyon ile doğada yaşayacağı hızın tadını çıkarmaktır. Ne dersiniz, o heyecanlı anları bu güzel görüntüler eşliğinde bizler de yaşayalım mı?

Masaj Hareketi

Foam Roller (Köpük Rulo) denge, kas rahatlaması ve duruş düzgünlüğü sağlamak gibi birçok faydası olan bir egzersiz aracıdır. Henüz tanışmadıysanız zamanı çoktan gelmiş demektir. Özellikle koşucuların antrenmandan 5-10 dakika önce ve antrenm an sonrasında da bacaklarına masaj yapma imkanı sağlayan bu pratik egzersiz aracını haftada 3-4 defa, 30 saniyelik 2 set halinde uygulayabilirsiniz. Kalf kası bölgesi için foam roller kullanımı: Bir mata ya da uygun bir düz zemine oturun. Bir bacağınızla yerden destek alarak diğer bacağınızı foam roller üzerine yerleştirin. Ardından da diğer bacağınızı foam roller üzerindeki bacağınızın üstüne koyun. Böylece altta kalan bacağa ağırlık yapmış olacaksınız. Ellerinizle vücudunuzu birkaç santüm yerden kaldırın, bakışlarınız ileride ve gözdeniz dik halde pozisyonuzunu koruyun. Diznizden yukarıya geçmeyecek şekilde, foam rollerı ileri-geri yuvarlayarak kaslarınıza masaj yapabilirsiniz.