Ana içeriğe atla
Günümüzde yaygın olarak uygulanan 4 temel esnetme türü vardır. İster koşucu, isterseniz de bir takım sporcusu olun mutlaka bu esnetme türlerini biliyor olmanız gerekir.
1. Statik Esnetme: Hemen hemen herkesin bildiği esnetme tipidir. En basitçe anlatımı, bir hareket süresince (20-50 saniye arası) aynı pozisyonu koruyarak esnetme yapmaktır. Belirgin özelliği, hızlı ve ekstra bir hareketler içermemesidir. Esnetme yaptığınız bölgenin gerildiğini hissetmeniz ve bir süre o şekilde pozisyonu korumanız gerekir. Ama acı hissettmemeniz gerekir! Özellikle koşu gibi performans sporlarından sonra etkili bir esnetme yöntemidir.
2. Balistik Esnetme: Statik esnetmenin tam tersidir. Sıçrama ve hızlı hareketleri içerir. Farklı kas gruplarına aynı anda hitap eder ve onları aktivite için hazır hale getirir. Ancak, çok bilinçli şekilde yapılması gerekir, çünkü aşırı zorlama sakatlıklara neden olabilir. Bu esnetme tipi, profesyonel sporcular için önerilmektedir.
3. Pasif Esnetme: Temel düşüncesi statik esnetme ile aynıdır. Yine belli sürelerde uygulanan sabit hareketler vardır ama fark size yardım eden bir partnerinizin de olmasıdır. Siz çok fazla efor sarfetmeden partneriniz, sizin esnetme hareketini en iyi şekilde yerine getirmeniz destek verir.
4. Dinamik Esnetme: Günümüzde uzmanlarca esnetme sürecinin ve ısınmanın en iyi çözümü olarak önerilmektedir. Tüm uzuvlarınız için geçerli olabilir. Tek bir pozisyonda kalmak yerine daha seri hareketleri yaparak, vücudunuzu egzersize hazır hale getirebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Esnetme Hareketleri Hangi Kası veya Kasları Esnetir

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz.  Gün içerisinde süre kli o turduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalışır. Durmadan çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Doğal olarak hayat kalitesi düşer. Ayrıca antrenman yaptıktan hemen sonra da esnetme yapılması gerekir. Çünkü spordan sonra çalıştığımız kas grupları şişer ve kısalır. Eğer iyi bir antrenman yaptıysanız çalıştığınız bölgedeki kasları tamamen esnetmede güçlük yaşarsınız. Spordan sonra, kasları rahatlatmak ve kas içindeki kan dolaşımını hızlandırarak kasın kendisini daha hızlı toparlayabilmesi için esnetme yapmamız faydalı olacaktır. Spor yapan veya yapmayan herkesin esnetme egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır. Çün

Masaj Hareketi

Foam Roller (Köpük Rulo) denge, kas rahatlaması ve duruş düzgünlüğü sağlamak gibi birçok faydası olan bir egzersiz aracıdır. Henüz tanışmadıysanız zamanı çoktan gelmiş demektir. Özellikle koşucuların antrenmandan 5-10 dakika önce ve antrenm an sonrasında da bacaklarına masaj yapma imkanı sağlayan bu pratik egzersiz aracını haftada 3-4 defa, 30 saniyelik 2 set halinde uygulayabilirsiniz. Kalf kası bölgesi için foam roller kullanımı: Bir mata ya da uygun bir düz zemine oturun. Bir bacağınızla yerden destek alarak diğer bacağınızı foam roller üzerine yerleştirin. Ardından da diğer bacağınızı foam roller üzerindeki bacağınızın üstüne koyun. Böylece altta kalan bacağa ağırlık yapmış olacaksınız. Ellerinizle vücudunuzu birkaç santüm yerden kaldırın, bakışlarınız ileride ve gözdeniz dik halde pozisyonuzunu koruyun. Diznizden yukarıya geçmeyecek şekilde, foam rollerı ileri-geri yuvarlayarak kaslarınıza masaj yapabilirsiniz.

Danny Hart MTB DH World Champion tears up Hamsterley

Dağ Bisikleti sporunun alanlarından biri olan "İniş Disiplini" (Downhill), adrenalin, heyecan, sağlam refleksler ve dinamizm ile doludur. Korkunun asla akla gelmemesi gereken anlar yaşanır... Parkuru bitirmek isteyen sporcunun amacı; en yüksek konsantrasyon ile doğada yaşayacağı hızın tadını çıkarmaktır. Ne dersiniz, o heyecanlı anları bu güzel görüntüler eşliğinde bizler de yaşayalım mı?