Ana içeriğe atla
Beslenmenizi gökkuşağının renkleri ile yapın, sağlıklı yaşayın!
Meyveler ve sebzeler, düşük yağ ve kalori miktarları, vitamin ve mineraller bakımından zengin oluşları, lif ve fitokimyasal içerikleri ile sağlığımız açısından büyük önem taşırlar. Besinlerden maksimum fayda sağlamak için her gün mümkün olduğunca her renkten bir miktar yemeye özen gösterin.
Mavi / Mor renkli Besinler: İçerdiği güçlü antioksidanlar ile kalp sağlığımızı korumaya yardımcıdır, kansere karşı koruyucudur. Ayrıca, ileriki yaşlarda olabilecek hafıza problemlerini önlemede büyük rol üstlenirler.
Yeşil Besinler: İçerdiği maddeler ile kansere karşı koruyucu, yaşlanmaya bağlı görme bozuklarını önleyicidirler. Aynı zamanda bu besinler, demir, kalsiyum, vitamin K,A ve C bakımından da çok zengindir.
Beyaz Besinler: Özellikle soğan ve sarımsakta bulunan allisin maddesi ile enfeksiyonlarla mücadelede çok önemlidirler. Ve çok güçlü antioksidanlar içerir. Mantar, karnabahar, hindiba, enginar ve pırasa bu rengin en önemli besin kaynaklarındandır.
Sarı / Turuncu Besinler: Beta karoten ve antioksidanlar bakımından çok zengindirler. Kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu, sağlklı bir cilt, kemik ve diş oluşumunu destekleyici, bağışıklık sistemini kuvvetlendiricidirler.
Kırmızı Besinler: Likopen ve antioksidan zengini kırmızı besinler, başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok açıdan vücudumuz için büyük önem taşırlar. Diabet hastaları için, kalp basıncını kontrol altında tutmak ve yaşlanma geciktirici özellikleri bakımından uzmanlarca mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin başında gelirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Esnetme Hareketleri Hangi Kası veya Kasları Esnetir

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz.  Gün içerisinde süre kli o turduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalışır. Durmadan çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Doğal olarak hayat kalitesi düşer. Ayrıca antrenman yaptıktan hemen sonra da esnetme yapılması gerekir. Çünkü spordan sonra çalıştığımız kas grupları şişer ve kısalır. Eğer iyi bir antrenman yaptıysanız çalıştığınız bölgedeki kasları tamamen esnetmede güçlük yaşarsınız. Spordan sonra, kasları rahatlatmak ve kas içindeki kan dolaşımını hızlandırarak kasın kendisini daha hızlı toparlayabilmesi için esnetme yapmamız faydalı olacaktır. Spor yapan veya yapmayan herkesin esnetme egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır....

Esnetme hareketlerinin birçok önemi ve faydası

Spor yapıyorsanız, esnetme hareketlerinin fiziksel sağlığınıza ve performansınıza olan katıkısını en iyi şekilde bilmeniz ve egzersizlerinizden önce & sonra mutlaka gerektiği gibi esnetme hareketlerinizi yapmanız gerekir. Esnetme hareketlerinin birçok önemli faydası vardır: * Sabahları kalktığınızda uzun bir dinlenme süresi geçiren kaslarınızı esnetmeniz ve kan sürkülasyonunu sağlamanız gerekir. Ö zellikle de sabah koşularını sevenler için bu kaçınılmazdır. Koşu öncesi yapacağınız esnetme hareketleri sizin performansınızı büyük oranda etkileyecek ve arttıracaktır. * Yine aynı şekilde koşu sonrası esnetme hareketlerini uygulamanız, kaslarınızı rahatlattığı gibi, kas ağrılarınızı ve laktik asit birikimini engellemek açısından da çok önemlidir. Çünkü, laktik asit birikimi sakatlanma riskini arttıran nedenlerin başında gelir. Ayrıca, düzenli esnetme hareketleri ile varolan esnekliğinizi de arttırabilir ve bu sayede çok daha başarılı performanslar elde edebilirsiniz....

Üzüm

Üzüm yemek kalp sağlığınız için faydalı mı? Araştırmalar gösteriyor ki; kırmızı ve mor üzümden elde edilen üzüm suları da kırmızı şarap gibi kalp sağlımız için faydalı olabilmekte... İster üzümü bütün olarak tüketin isterseniz de suyunu içi n, yeterki ülkemizde de oldukça lezzetli çeşitleri bulunan bu faydalı meyveden uzak kalmayın. Günümüzde sağlıklı bir yaşam için antioksidanların önemi ve rolü tüm uzmanlar tarafından önemle vurgulanmakta. Üzüm, resveratrol ve flavonoid antioksidanları bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu antioksidanlar özellikle üzümün kabuğu, yaprağı ve kökünde bulunur. Ayrıca, içerdiği antioksidan oranı da üzümün cinsi, yetiştirilişi ve bulunduğu coğrafi koşulları gibi farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Koyu kırmızı ve mor üzümler, yeşil üzümlere oranla çok daha fazla antioksidan içerir. Koyu kırmızı ve mor üzümler düzenli tüketildiğinde; *Kanın pıhtılaşma riskini azaltır *Kötü kolestrolün düşürülmesini sağlar ( LDL) *Kalp damar s...