Ana içeriğe atla
Spor yaparken yeterince sıvı alımı yapmak, sağlığınız ve performansınız için en önemli kriterdir. Çünkü vücudunuz susuz kalmaya asla adapte olamaz. Susuz kalırsanız, antrenman kaliteniz de bununla beraber düşer ve antrenman süreci dayanılmaz hale gelebilir. Tabi ki, aynı durum yarışlar için de geçerlidir. Sıvı alımı ile ilgili bilmeniz gerekenler;
* Susuz kalmak performansta % 2 oranında, belirgin ve olumsuz bir etki yaratır.
* Susama hissi, nadiren de olsa vücudunuzda 1.5 ile 2 litre su kaybı (yaklaşık olarak vücut ağırlığının %2'si) sonrasında oluşabilir.
* Terleme ile beraber vücut ağırlığınızın yaklaşık % 1'i kadar sıvı kaybedersiniz. Eğer düzenli sıvı alımı yapmazsanız, böyle bir durumda dakikadaki kalp atış hızınız ortalama 7 atış artar.
* Susuzluk hissetmek, birşeyler içmeniz için doğru bir gösterge değildir. Su içmek için asla susamayı beklemeyin! Çünkü, susuzluk, kendinizi güçsüz hissetmenize neden olacak ve daha önceden sahip olduğunuz enerjiye ulaşamayacak gibi hissettirecektir.
* Susuzluk, sporculardaki “yorgunluk hissinin” bir numaralı nedenidir. Temponuz yavaşlar, reaksiyon süreciniz uzar. Ve, susuzluk devam ederse, vücudunuzda kramplar oluşmaya başlar, başınız ağrıyabilir.
* Antrenman ve yarışlardan 15-20 dakika önce 1-1.5 su bardağı serin su,
* Antrenman ve yarış sırasında her 10-15 dakikada bir 100 ml. sıvı içilmelidir. ( sporcu içeceği ya da su)
* Antrenman ve yarış sonrasında düzenli aralıklar ile sıvı alımına devam edilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Esnetme Hareketleri Hangi Kası veya Kasları Esnetir

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz.  Gün içerisinde süre kli o turduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalışır. Durmadan çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Doğal olarak hayat kalitesi düşer. Ayrıca antrenman yaptıktan hemen sonra da esnetme yapılması gerekir. Çünkü spordan sonra çalıştığımız kas grupları şişer ve kısalır. Eğer iyi bir antrenman yaptıysanız çalıştığınız bölgedeki kasları tamamen esnetmede güçlük yaşarsınız. Spordan sonra, kasları rahatlatmak ve kas içindeki kan dolaşımını hızlandırarak kasın kendisini daha hızlı toparlayabilmesi için esnetme yapmamız faydalı olacaktır. Spor yapan veya yapmayan herkesin esnetme egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır....

Esnetme hareketlerinin birçok önemi ve faydası

Spor yapıyorsanız, esnetme hareketlerinin fiziksel sağlığınıza ve performansınıza olan katıkısını en iyi şekilde bilmeniz ve egzersizlerinizden önce & sonra mutlaka gerektiği gibi esnetme hareketlerinizi yapmanız gerekir. Esnetme hareketlerinin birçok önemli faydası vardır: * Sabahları kalktığınızda uzun bir dinlenme süresi geçiren kaslarınızı esnetmeniz ve kan sürkülasyonunu sağlamanız gerekir. Ö zellikle de sabah koşularını sevenler için bu kaçınılmazdır. Koşu öncesi yapacağınız esnetme hareketleri sizin performansınızı büyük oranda etkileyecek ve arttıracaktır. * Yine aynı şekilde koşu sonrası esnetme hareketlerini uygulamanız, kaslarınızı rahatlattığı gibi, kas ağrılarınızı ve laktik asit birikimini engellemek açısından da çok önemlidir. Çünkü, laktik asit birikimi sakatlanma riskini arttıran nedenlerin başında gelir. Ayrıca, düzenli esnetme hareketleri ile varolan esnekliğinizi de arttırabilir ve bu sayede çok daha başarılı performanslar elde edebilirsiniz....

Üzüm

Üzüm yemek kalp sağlığınız için faydalı mı? Araştırmalar gösteriyor ki; kırmızı ve mor üzümden elde edilen üzüm suları da kırmızı şarap gibi kalp sağlımız için faydalı olabilmekte... İster üzümü bütün olarak tüketin isterseniz de suyunu içi n, yeterki ülkemizde de oldukça lezzetli çeşitleri bulunan bu faydalı meyveden uzak kalmayın. Günümüzde sağlıklı bir yaşam için antioksidanların önemi ve rolü tüm uzmanlar tarafından önemle vurgulanmakta. Üzüm, resveratrol ve flavonoid antioksidanları bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu antioksidanlar özellikle üzümün kabuğu, yaprağı ve kökünde bulunur. Ayrıca, içerdiği antioksidan oranı da üzümün cinsi, yetiştirilişi ve bulunduğu coğrafi koşulları gibi farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Koyu kırmızı ve mor üzümler, yeşil üzümlere oranla çok daha fazla antioksidan içerir. Koyu kırmızı ve mor üzümler düzenli tüketildiğinde; *Kanın pıhtılaşma riskini azaltır *Kötü kolestrolün düşürülmesini sağlar ( LDL) *Kalp damar s...