Ana içeriğe atla
Spor yaparken yeterince sıvı alımı yapmak, sağlığınız ve performansınız için en önemli kriterdir. Çünkü vücudunuz susuz kalmaya asla adapte olamaz. Susuz kalırsanız, antrenman kaliteniz de bununla beraber düşer ve antrenman süreci dayanılmaz hale gelebilir. Tabi ki, aynı durum yarışlar için de geçerlidir. Sıvı alımı ile ilgili bilmeniz gerekenler;
* Susuz kalmak performansta % 2 oranında, belirgin ve olumsuz bir etki yaratır.
* Susama hissi, nadiren de olsa vücudunuzda 1.5 ile 2 litre su kaybı (yaklaşık olarak vücut ağırlığının %2'si) sonrasında oluşabilir.
* Terleme ile beraber vücut ağırlığınızın yaklaşık % 1'i kadar sıvı kaybedersiniz. Eğer düzenli sıvı alımı yapmazsanız, böyle bir durumda dakikadaki kalp atış hızınız ortalama 7 atış artar.
* Susuzluk hissetmek, birşeyler içmeniz için doğru bir gösterge değildir. Su içmek için asla susamayı beklemeyin! Çünkü, susuzluk, kendinizi güçsüz hissetmenize neden olacak ve daha önceden sahip olduğunuz enerjiye ulaşamayacak gibi hissettirecektir.
* Susuzluk, sporculardaki “yorgunluk hissinin” bir numaralı nedenidir. Temponuz yavaşlar, reaksiyon süreciniz uzar. Ve, susuzluk devam ederse, vücudunuzda kramplar oluşmaya başlar, başınız ağrıyabilir.
* Antrenman ve yarışlardan 15-20 dakika önce 1-1.5 su bardağı serin su,
* Antrenman ve yarış sırasında her 10-15 dakikada bir 100 ml. sıvı içilmelidir. ( sporcu içeceği ya da su)
* Antrenman ve yarış sonrasında düzenli aralıklar ile sıvı alımına devam edilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangi Esnetme Hareketleri Hangi Kası veya Kasları Esnetir

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz.  Gün içerisinde süre kli o turduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalışır. Durmadan çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları ortaya çıkabilir. Doğal olarak hayat kalitesi düşer. Ayrıca antrenman yaptıktan hemen sonra da esnetme yapılması gerekir. Çünkü spordan sonra çalıştığımız kas grupları şişer ve kısalır. Eğer iyi bir antrenman yaptıysanız çalıştığınız bölgedeki kasları tamamen esnetmede güçlük yaşarsınız. Spordan sonra, kasları rahatlatmak ve kas içindeki kan dolaşımını hızlandırarak kasın kendisini daha hızlı toparlayabilmesi için esnetme yapmamız faydalı olacaktır. Spor yapan veya yapmayan herkesin esnetme egzersizleri yapmaya ihtiyacı vardır. Çün

Danny Hart MTB DH World Champion tears up Hamsterley

Dağ Bisikleti sporunun alanlarından biri olan "İniş Disiplini" (Downhill), adrenalin, heyecan, sağlam refleksler ve dinamizm ile doludur. Korkunun asla akla gelmemesi gereken anlar yaşanır... Parkuru bitirmek isteyen sporcunun amacı; en yüksek konsantrasyon ile doğada yaşayacağı hızın tadını çıkarmaktır. Ne dersiniz, o heyecanlı anları bu güzel görüntüler eşliğinde bizler de yaşayalım mı?

Masaj Hareketi

Foam Roller (Köpük Rulo) denge, kas rahatlaması ve duruş düzgünlüğü sağlamak gibi birçok faydası olan bir egzersiz aracıdır. Henüz tanışmadıysanız zamanı çoktan gelmiş demektir. Özellikle koşucuların antrenmandan 5-10 dakika önce ve antrenm an sonrasında da bacaklarına masaj yapma imkanı sağlayan bu pratik egzersiz aracını haftada 3-4 defa, 30 saniyelik 2 set halinde uygulayabilirsiniz. Kalf kası bölgesi için foam roller kullanımı: Bir mata ya da uygun bir düz zemine oturun. Bir bacağınızla yerden destek alarak diğer bacağınızı foam roller üzerine yerleştirin. Ardından da diğer bacağınızı foam roller üzerindeki bacağınızın üstüne koyun. Böylece altta kalan bacağa ağırlık yapmış olacaksınız. Ellerinizle vücudunuzu birkaç santüm yerden kaldırın, bakışlarınız ileride ve gözdeniz dik halde pozisyonuzunu koruyun. Diznizden yukarıya geçmeyecek şekilde, foam rollerı ileri-geri yuvarlayarak kaslarınıza masaj yapabilirsiniz.